Verminder stress met voeding!

In mijn vorige blog legde ik uit dat je ongemerkt met meer stress te maken kunt hebben dan je zelf denkt. Vandaag vertel ik hoe je deze dubbele portie stress met de juiste voeding flink kunt verminderen.

Rust en ontspanning staan natuurlijk op nummer 1 om stress te kunnen verminderen, maar door voedsel dat stress geeft te vermijden en meer te eten van voedsel dat (langdurige!!) energie geeft, kun je in ieder geval je weerbaarheid tegen stress verhogen. Stress verbruikt ontzettend veel van de juist zo nodige vitaminen en mineralen.

Voedingsmiddelen die een stressreactie in het lichaam geven zijn onder andere koffie, thee en cola (ik hoef de blikjes energydrinks niet te noemen toch?). Ze bevatten cafeïne en dat geeft je een oppepper, maar eigenlijk is dit een soort stressreactie van het lichaam. Ook voeding die niet bij je past of waarvoor een allergie of intolerantie is ontstaan veroorzaakt stress. Zo krijgen we dus een dubbele portie stress voor onze kiezen!

Voedingsmiddelen die ons lichaam beroven van de juist zo nodige vitaminen en mineralen zijn onder andere koffie, thee, suikers in frisdranken, snoep, chocola, alcohol, wit brood, witte pasta en rijst, maar ook kant en klare maaltijden, koekjes en junkfood. En dat terwijl je nu vaak precies hunkert naar dit soort producten!

Gelukkig bestaan er ook voedingsstoffen die jou kunnen helpen om stress beter aan te kunnen, er beter van te kunnen herstellen en bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid. Hieronder volgen er slechts een paar voorbeelden.


Voedingsstof

Waar is het in tijden van stress onder andere goed voor?

Waar zit het onder andere in?

Magnesium

Stress is een grootverbruiker van magnesium, een mineraal dat we nu net hard nodig hebben om (onze spieren) te kunnen ontspannen.

vis, zeevruchten, cacao, bittere chocolade, noten, groene groenten, fruit en volle granen.

Tip! De combinatie van een halve rijpe banaan en een sinaasappel geeft een snelle magnesiumaanvulling.

B-vitaminen (vooral B5)

Zorgen voor lagere cortisolgehaltes (zie vorige blog)

volkoren granen, fruit, groenten, vlees, eieren en zuivel

Vitamine C

Helpt de schade die stress in het lichaam achterlaat te herstellen

groente en fruit

Zink

Verbetert de weerstand en de weerbaarheid tegen spanningen

schaal- en schelpdieren, vis, (rood)vlees, eieren, (para)noten, pompoenpitten, haver

Tryptofaan en serotonine

Helpt bij paniek- en slaapklachten

bruine rijst, zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes, bananen, spinazie, walnoten, tomaat, ananas, avocado, kalkoen

Tip! we nemen tryptofaan beter op met iets zoets, bijvoorbeeld pompoenpitten met rozijnen.

Goede vetten

Nodig voor de aanmaak van cortisol, helpt om ontstekingen tegen te gaan, ter ondersteuning van je immuunsysteem en voor meer helderheid in je hoofd

olijfolie, vette vis, (wal)noten, lijnzaad, chiazaad en avocado


En zo zijn er nog tal van andere voeding(stoffen) die je lichaam, zeker in tijden van stress, hard nodig heeft. Het is dus een goed idee om meer te kiezen voor producten die je energie geven en minder te nemen van producten die je energie nog verder remmen.

Om herstel van fysieke en mentale stressklachten wat sneller te kunnen laten verlopen kunnen, naast goede voeding, (kruiden)supplementen uitkomst bieden. Laat je wel altijd professioneel adviseren voordat je iets gaat slikken.

Vind je het moeilijk om jouw vicieuze cirkel van allerlei stressklachten te doorbreken of ontbreekt het je aan energie hiervoor? Als ervaringsdeskundige op het gebied van stress en burn-out weet ik namelijk als geen ander hoe lastig dit is. Ik begeleid je graag in simpele stapjes naar een weer fit en vitaal leven. Om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken, blijven we zo dicht mogelijk bij jouw gewoontes en kijken we in eerste instantie waar we met de minste inspanning de meeste winst voor jouw gezondheid kunnen behalen. Jij hoeft mij alleen maar een kort berichtje te sturen en ik zorg voor de rest. Gewoon doen! Je kunt er alleen maar beter van worden!

 

Desiree Lips
06-21952650
Oud-Beijerland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK 77609638
BTW nr. NL003217241B83

Ik val als CAT-therapeut onder Wkkgz-klachtrecht en tuchtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). GAT is een rijks erkende en volledig onafhankelijke Wkkgz geschillencommissie. Voor meer informatie over mijn klachtenregeling zie: gatgeschillen.nl
Ik werk als CAT-therapeut volgens de richtlijnen van de GAT-beroepscode. Voor meer informatie zie: gatgeschillen.nl/beroepscode