Het kan altijd beter!
“Kun jij me helpen?” “Ik zit met de handen in het haar, ben radeloos, ben al door de hele medische mallemolen gegaan en ben er echt helemaal klaar mee.” “Het slikken van zoveel medicijnen staat me tegen en het liefst wil ik ervan af.” “Ik heb ontzettend veel pijnklachten door reuma en sclerose en heb al heel veel operaties achter de rug.” “En o ja, ik loop ik ook nog voor hevige darmklachten en een maagzweer bij een MDL arts”. Zo belde Els, een spontane en lieve jonge meid van eind twintig, me in oktober jl. op, op een bijna smekende maar vooral vastberaden toon.
Ik hoorde haar verhaal aan en moest even slikken. Zo’n jonge meid die haar hele leven nog voor zich heeft, afgekeurd voor werk, volledig uitgeput en te veel pijn om nog iets te kunnen doen. Wat zou ik haar graag willen helpen, maar als ze al zoveel behandelaren heeft gehad en zoveel klachten heeft, kan ik haar dan wel bieden wat ze zoekt? Haar voedingspatroon had ze al zoveel mogelijk aangepast en ze was ook al een paar keer bij een Orthomoleculair Therapeut geweest.
Eerlijkheid duurt het langst en ik besluit mijn twijfels met haar te delen. Maar puur omdat ze zo ontzettend vastbesloten is om de regie over haar eigen gezondheid terug te nemen en omdat haar MDL arts er volledig achter staat, zeg ik voorzichtig dat ik nog eens mee zou kunnen kijken naar haar voedingspatroon en ik samen met haar haar darmproblematiek kan proberen aan te pakken. Ik druk Els op het hart dat het een zoektocht voor ons samen zal zijn en dat hiervoor meerdere consulten, een mogelijk tijdelijk streng dieet en vooral geduld en hersteltijd nodig zijn. Zoals verwacht laat Els zich daar niet door afschrikken. Ze krijgt zelfs weer een sprankje hoop en ik krijg een kriebel in mijn buik…
En zo zijn we samen aan de slag gegaan. Eerst hebben we haar hele medische verleden besproken, alle eerder gedane (o.a. bloed)testuitslagen bestudeerd, haar wensen in kaart gebracht en heb ik aan haar heel veel kennis overgedragen over de werking van het lichaam en de spijsvertering. “Wat heeft met elkaar te maken en waarom.” En zo ging Els aan de slag met een (tijdelijk) streng dieet, aanpassen van de voedingsfrequentie, wisselende supplementen en aanpassing van leefstijl.
Els voelt intuïtief heel goed aan wat voor haar werkt en wat niet, wat voor mij superfijn werkt! Door haar vastbeslotenheid en de kennis die ik haar heb over kunnen dragen is ze bestand tegen de “kritiek” die ze krijgt op haar tijdelijke strenge voedings-/leefstijlregels. Het is allemaal niet voor niets, want het eerste herstel zette al gauw in en na verloop van tijd kon Els heel langzaam, in overleg met haar artsen, gaan afbouwen met haar medicatie. Na 4 maanden kwam zij terug bij haar MDL arts die met verbazing constateerde dat zij volledig SIBO* vrij was en heel benieuwd was hoe Els dit had gedaan. Els en ik hebben het uitgejoeld!
Is Els dan nu volledig van alles hersteld? Nee, zeker niet, maar haar wens om op zo’n natuurlijk mogelijke wijze (en zonder medicijnen) met haar klachten te kunnen leven heeft ze kunnen bereiken! Niet alleen met voeding en supplementen, maar ook door haar leefstijl aan te passen zoals met o.a. koudetraining en door een balans te vinden in rust en beweging.
Els spreek ik nog regelmatig als ze even wil klankborden of als het even minder gaat en mijn advies wil. Gewoon omdat haar zoektocht naar een nog betere gezondheid met zo min mogelijk pijn nooit zal stoppen. Ik ben dankbaar voor haar vertrouwen en ben ontzettend trots op haar!
*SIBO = Bacteriële overgroei in de dunne darm, wat voor heel veel ongemakken kan zorgen en ten grondslag ligt aan vele gezondheidsklachten.